17 januari 2018
18:00

Högsbo Basket

Tufft i årets första match för Lindome Basket DU14.

Årets första match i de nykonstruerade serien gick av stapeln i onsdags och som motståndare i Skånhällahallen stod Högsbo Basket. Gästerna visade från första minuten var det så kallade skåpet skulle stå och att de inte hade tänkt åka från Lindome med noll poäng. Det gjorde de inte heller, då matchen var stod stod det 40-100 på resultattavlan.
Matchen startade i ett högt tempo och Högsbo satte hen halvhård helplanspress på oss direkt. Vi hängde inte riktig med där och det blev många enkla poäng för dem då vi stressade bort bollen. Det var också lite skillnad i inställning; De hade en lite större vilja att vilja ta bollen och att alltid göra något då de passat den samma. När de sen lurade bort våra ibland lite tungfotade försvarare så förstår ni att vi hade det lite tungt. Efter 0-11 på bara någon minut, skall vi nog vara glada att det inte stod mer än 10-22 efter första perioden. Vi kom igång och vågade göra saker framåt. Speciellt gäller detta Evelina som gjorde en av de bästa matcherna jag sett henne göra. Nu syns det kanske inte så mycket i en match där får rejält med stryk. Men jag tror Evelina sporras av det hårda motståndet och växer. Grym inställning där. Åtta av tio poäng i första kom från hennes händer.

Inför andra perioden pratade vi om att fortsätta våga framåt och att inte gå på deras anfallstrix i försvaret. Jag tycker faktiskt vi spelade rätt OK, även om det alltför ofta stod både en och två helt ensamma Högsbotjejer under vår korg, och några förvirrade svarta tjejer några meter upp i banan. Det är inte svårt att göra poäng då. Förutom dessa alltför lätta Högsbopoängen gör vi en hyfsad insats. Alma och Emelie skottade på bra och fick i lite bollar. Nathalie visade skön vilja då hon brötade igenom försvaret några gånger och fick i en boll åtminstone. Det vilade en stor börda på framförallt Bella som kämpade hårt för att få upp bollen i anfall. Våra spelare försvann lite väl långt bort och gav inte alltid så mycket stöd. Ett par fina screens av Emma och Tuva såg vi dock. När de röda sedan dubblade på Bella blev det inte så lätt att göra något bra. Perioden slutar 13-29, och vi har alltså 23-51 i paus.

Vi bestämmer hur vi skall göra i andra halvlek; att backa ifrån deras anfallare lite, då nästan alla deras mål kommer inside efter att vi blivit lurade. Men vi gör inte riktigt så. Kanske kommer tröttheten smygande också. De rullar upp oss gång på gång och vi står kvar i våra blyskor och tittar på. Vi sliter på i anfallet men det är svårt att komma runt. Det var ingen bra period helt enkelt och vi förlorar med 6-27. Utan en krigande Evelina under korgen kunde det faktiskt blivit än värre.

I fjärde perioden sjunker tempot något och vi hinner med lite bättre, och vågar eller kanske hinner med att ta lite fler avslut. Vi lyckas med att sätta två snygga trepoängare genom Bella och Emelie och jämnar ut spelet hyfsat. Vi satte upp ett mål att inte släppa motståndarna över 100, men det höll inte riktigt. 11-22 i sista, viket ger ett slutresultat på 40-100.
Sammanfattningsvis kan vi bara konstatera att vi fick oss en lektion av ett mycket bättre lag. Men på något sätt tycker jag faktiskt inte vi spelade så dåligt, kanske förutom tredje perioden då. Vi får se till att lära oss något av detta, till exempel de röda spelarnas inställning och ständiga rörelse. Deras väldigt breda anfall är också nåt att fundera på. Både hur vi skall försvara oss mot det, och om det är något vi kan ta efter. Hur som helst, det var inte så sura miner i omklädningsrummet efteråt. Alla var överens om att vi skall göra en betydligt bättre match nästa helg.

Basket är inte lika skönt när man åker på stordäng, eller hur?